Motorový olej

Ako vybrať motorový olej

Ako vybrať motorový olej

Prečo je dôležité sledovať úroveň motorového oleja?

Motorový olej zohráva v automobile kľúčovú úlohu, pričom jeho pravidelná kontrola a dopĺňanie by mali byť neoddeliteľnou súčasťou bežnej údržby vozidla. Ignorácia tejto činnosti môže viesť k vážnym poškodeniam motora, vrátane jeho úplného zlyhania.

Výber motorového oleja podľa specifikácie

Motorový olej zaisťuje plynulý chod motora vytváraním ochranného filmu medzi jeho komponentmi, chráni pred nečistotami a zabraňuje priamemu kontaktu kovových častí. Voľba správneho oleja je teda zásadná pre dlhú životnosť motora. Oleje sú označené podľa medzinárodnej klasifikácie viskozity SAE, čo pomáha v identifikácii správneho typu oleja pre rôzne teplotné podmienky.

Čo znamená značenie viskozity?

Číslo pred písmenom "W" udáva teplotnú odolnosť oleja v chladných podmienkach, zatiaľ čo číslo za pomlčkou označuje jeho výkon pri vysokých teplotách. Toto značenie umožňuje vybrať olej, ktorý je vhodný pre celoročné použitie v daných klimatických podmienkach.

Ako zistíte správny typ oleja pre váš motor?

Informácie o odporúčanom type oleja nájdete na etikete v motorovom priestore, v ráme dverí alebo v užívateľskej príručke vozidla.

Rôzne typy motorových olejov

  • Minerálne oleje - základné oleje vyrobené z rafinovanej ropy.
  • Čiastočne syntetické oleje - kombinujú vlastnosti minerálnych a syntetických olejov.
  • Plne syntetické oleje - vyrábané komplexnými chemickými procesmi, poskytujú lepšiu ochranu a výkonnosť.

Ako vybrať olej pre konkrétne použitie

Zvážte typ vášho motora - či už ide o štvortaktný motor automobilu alebo dvojtaktný motor motorky či kosačky. U dvojtaktných motorov je potrebné miešať olej s palivom v presne určenom pomere.

Recyklácia použitého motorového oleja

Použitý motorový olej je potrebné ekologicky zlikvidovať, čo znamená jeho odovzdanie na zbernom mieste alebo prostredníctvom zberu nebezpečného odpadu.

Konkrétne typy motorových olejov pre rôzne vozidlá

Konkrétne typy motorových olejov sú kľúčové pre správny výber. Ak poznáte správny typ pre váš motor, môžete sa vyhnúť problémom spojeným s nedostatočným mazaním alebo poruchou olejového čerpadla.

Ďalšie oleje a kvapaliny

Okrem motorového oleja je dôležité zvážiť aj použitie prevodových, hydraulických, tlmičových olejov, ako aj mazív na reťaze a chladiace kvapaliny.

Rady pre správnu údržbu

Pravidelná kontrola a výmena oleja sú nevyhnutné pre zachovanie optimálneho výkonu a životnosti vášho vozidla. Nezabudnite kontrolovať úroveň oleja na rovnom povrchu a po niekoľkých minútach voľnobehu motora.


Peter Tamók

Peter Tamók

Bio